2009. szeptember 6., vasárnap

A hasi ct vizsgálat menete

Hasi ct vizsgálat során képet nyerünk a gyomor, a belek,máj,lép, vesék, mellékvesék, belső nemiszervek, és a hólyag állapotáról.
A vizsgálathoz szakorvos által kiállított beutaló szükséges, és a legtöbb helyen előjegyzés által lehet a vizsgálatra érkezni.
A vizsgálatot csak beleegyező nyilatkozat aláírásával végezhető el. Ez azért szükséges, mert egyesek allergiásak a jódot tartalmazó kontrasztanyagra, amely súlyos anafilaxiás sokkhoz is vezethet. Ezért minden vizsgálat előtt alapos körültekintéssel és kikérdezéssel minimalizálják a lehetséges szövődmények kialakulását.

A vizsgálat előtt egy órával úgynevezett per os (szájon át) kontrasztanyagot kell innia a betegnek. Ez kb. egy liternyi folyadék, melyet egyenletesen egy órára elosztva kell iszogatni. Az utolsó kb. 1,5 dl kontrasztanyagot, közvetlenül a vizsgáló asztalra fekvés előtt szabad csak meginni. Ez azért szükséges, hogy a gyomorban is megfelelő mennyiségű kontrasztanyag maradjon.
Mindezek után a beteg hanyatt fekszik a vizsgálóasztalon, úgy, hogy karjait feje fölé emelve kezeit összekulcsolja.
Az asszisztens a pozicionáló fények segítségével megfelelő helyzetbe hozza a készüléket és indul is a vizsgálat. A vizsgálat közben azonban nem mindegy, hogy mikor vesz a beteg levegőt. Ezt minden esetben vagy egy gép, vagy egy asszisztens diktálja, annak érdekében, hogy a felvételek minél jobb minőségűek legyenek.
A második felvétel úgynevezett kontrasztos sorozat. Ilyenkor vénás injectio formájában kontrasztanyagot juttatnak az érpályába, és egy ugyanolyan vizsgálatot készítenek, mint az elején.
A kontrasztanyag több okból is fontos:
1. Megfesti az ereket, így nem csak a szervekről, hanem az erek állapotáról is információ nyerhető.
2. Egyes elváltozások különlegesen halmozzák ezt az anyagot, melyből egyértelművé válik, hogy kóros eltérésről van szó.

Néhány esetben szükség lehet egy késői fázisra. Ekkor már nincs kontrasztanyag befecskendezés. Végezetül kihúzzák a beteg vénájából a tűt, és ha minden rendben van, azaz a beteg jól érzi magát, akkor vége a vizsgálatnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése