2009. szeptember 24., csütörtök

Gyomorröntgen

A gyomor röntgenvizsgálata egyáltalán nem a fájdalmas vizsgálómódszerek csoportjába tartozik. Itt azonban meg kell említeni azt, hogy a gyomor elsődleges vizsgálómódszere a gyomortükrözés vagy más néven felső endoszkópia.

Gyomorröntgen során kontrasztanyagot juttatnak a gyomorba, ami után röntgenfelvételeket készítenek különböző irányokból. Általában hason fekve és hanyadt fekve. Így a kontrasztanyag belefolyik a gyomor nyálkahártya redői közé és megfesti azt. Ha ilyen vizsgálatot csinálnak, akkor elegendő néhány korty kontrasztanyagot elfogyasztani.

Van azonban egy másik vizsgálati típus, amikor nem csak kontrasztanyagot, hanem levegőt is juttatnak a gyomorba. A levegő kitapasztja a kontrasztanyagot a gyomor falára, így jobban láthatóvá válik a falának szerkezete, illetve azok kóros elváltozásai.

Elő fordulhat, hogy az orvos nem a nyálkahártya állapotára kíváncsi, hanem arra, hogy milyen ütemben ürül a gyomor, azaz milyen időközönként jut a táplálék a vékonybél első szakaszába. Ilyen esetben teljesen feltöltik kontrasztanyaggal a gyomrot és meghatározott időközönként készítenek felvételeket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése