2009. augusztus 28., péntek

Hasi ultrahang vizsgálat

A hasi ultrahang vizsgálat egy általános vizsgálómódszer, mellyel a hasi és kismedencei szervekről nyerünk információt, ám a gyomor és a belek(kivéve kóros bélkokárda) és esetenként a hasnyálmirígy nem ítélhető meg!

Ez a vizsgálat kis előkészítést igényel a beteg részéről. A vizsgálatra éhgyomorra, tele hólyaggal kell megjelenni. Kávé fogyasztása a vizsgálat előtt nem javasolt, mert az epehólyag összeesik miatta.

A vizsgálat menete:

Hanyatt kell feküdni egy vizsgálóasztalon, úgy hogy a felsőrész jól fe legyen tűrve illetve a nadrág a csípő alatt legyen. Az orvos egy ún. transzdúcerrel vizsgál. Ebből a kis vizsgálófejből jön az ultrahang, amely a szervek faláról visszaverődik. Ezeket a hangvisszaverődéseket láthatjuk a monitoron. Természetesen szakavatatlan szemnek ez a kép nem mond semmi különöset, de egy radiológus nagyon sok mindent meg tud belőle állapítani.
Vizsgálat közben az orvos kérhet olyat, hogy tartsuk bent a levegőt, illetve, hogy forduljunk egyik, vagy másik oldalunkra.

Hasi ultrahang vizsgálat során jól megítélhetők a vesék, a hólyag a máj, az epehólyag és az epeutak, a prosztata, a méh, esetenként a petefészkek és a lép állapota.
Magzati vizsgálatok elsődleges vizsgálómódszere az ultrahang, mellyel már sok méhen bellüli betegség kiszűrhető!

A vizsgálat nem fájdalmas, esetleg egyes esetekben kellemetlen lehet, amennyiben nyomásérzékenység áll fenn a has bármely részénél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése