2009. augusztus 28., péntek

Hasi ultrahang vizsgálat

A hasi ultrahang vizsgálat egy általános vizsgálómódszer, mellyel a hasi és kismedencei szervekről nyerünk információt, ám a gyomor és a belek(kivéve kóros bélkokárda) és esetenként a hasnyálmirígy nem ítélhető meg!

Ez a vizsgálat kis előkészítést igényel a beteg részéről. A vizsgálatra éhgyomorra, tele hólyaggal kell megjelenni. Kávé fogyasztása a vizsgálat előtt nem javasolt, mert az epehólyag összeesik miatta.

A vizsgálat menete:

Hanyatt kell feküdni egy vizsgálóasztalon, úgy hogy a felsőrész jól fe legyen tűrve illetve a nadrág a csípő alatt legyen. Az orvos egy ún. transzdúcerrel vizsgál. Ebből a kis vizsgálófejből jön az ultrahang, amely a szervek faláról visszaverődik. Ezeket a hangvisszaverődéseket láthatjuk a monitoron. Természetesen szakavatatlan szemnek ez a kép nem mond semmi különöset, de egy radiológus nagyon sok mindent meg tud belőle állapítani.
Vizsgálat közben az orvos kérhet olyat, hogy tartsuk bent a levegőt, illetve, hogy forduljunk egyik, vagy másik oldalunkra.

Hasi ultrahang vizsgálat során jól megítélhetők a vesék, a hólyag a máj, az epehólyag és az epeutak, a prosztata, a méh, esetenként a petefészkek és a lép állapota.
Magzati vizsgálatok elsődleges vizsgálómódszere az ultrahang, mellyel már sok méhen bellüli betegség kiszűrhető!

A vizsgálat nem fájdalmas, esetleg egyes esetekben kellemetlen lehet, amennyiben nyomásérzékenység áll fenn a has bármely részénél.

2009. augusztus 22., szombat

HIRLIGET.HU
HIRDETÉSI KATALÓGUSOK

2009. augusztus 3., hétfő

A nyelőcső röntgen vizsgálata

A nyelőcső röntgen vizsgálatát viszonylag gyakran szokták végezni, ha a betegnek valamilyen nyelési panasza van, pl. úgy érzi, hogy lassan megy le az étel, vagy a víz, vagy reflux gyanúja esetén. A reflux tulajdonképpen a gyomorszáj elégtelen záródását jelenti, így a gyomorsav feltolul a nyelőcsőbe. Ha valakinek ilyen betegsége van, akkor gyakori a savas felböfögés és a gyomorégés, főleg felvő helyzetben.

A nyelőcső röntgen különösebb előkészítést nem igényel. A vizsgálatot éhgyomorra végzik. Előtte készülhet mellkasröntgen, hogy egyes fejlődési variációk kizárásra kerüljenek.

A vizsgálatot orvos végzi átvilágító készülékkel. Erre a betegnek fel kell lépnie, majd ha az orvos kéri inni kell a fehér kontrasztanyagból, ami bárium-szulfát tartalmú.

Figyelem! Ha gyakran előfordul, hogy félrenyel, vagy tud olyan kockázati tényezőről, melynek során a kontrasztanyag kijuthat az emésztő traktusból(nyelőcsővarrat, vérző fekély) még a vizsgálat előtt jelezze az orvosnak!
Ilyenkor ugyanis egy vízben oldódó jód tartalmú kontrasztanyagot alkalmaznak!

A vizsgálat alatt az orvos kérheti, hogy forduljon oldara és ledöntheti a készüléket vízszintes helyzetbe.

Így láthatóvá válik a nyelőcső alakja, hossza, tónusa és nyálahártyájának felülete.

Az egész procedúra kb. fél óráig tarthat.