2009. november 1., vasárnap

Webgalamb Hírlevélküldő és E-Mail Marketing Szoftver

MRI vizsgálatok- Mágneses rezonanciás képalkotó eljárás

Az orvostudományban a képalkotó eljárások folyamatosan fejlődnek, illetve újabb eljárások születnek annak érdekében, hogy minél gyorsabban és egyértelműbben váljanak felfedezhetővé a betegségek. Az MRI (MR) felfedezése és az orvostudományban való alkalmazása forradalmi technikának számított, mert olyan szerveket képes vizsgálni, melyekre a korábbi diagnosztikus módszerek nem vagy csak alig voltak megfelelőek.


Az MRI kifejlesztői Paul C. Lauterbur és Peter Mansfield 2003- ban orvosi Nobel- díjat kaptak a készülék megalkotásáért. Ez a vizsgálóeljárás ötvözi a CT és az ultrahang nagy előnyeit, azaz rétegfelvételi eljárás, nem vetülnek össze a különböző anatómiai képletek, több síkban képes vizsgálni rekonstrukció nélkül és a különböző lágy részek jól vizsgálhatóak vele.
Előnyei közé sorolandó, hogy nincs egészgégkárosító hatása, szemben a CT- vel, mely ionizáló sugárzás segítségével alkotja a képet.

Működési elve

A készülékben nagy intenzitású elektromágnes van. Hazánkban 1,5 Teslás készülékeket alkalmaznak. Működésük alapelve, hogy az emberi testben jelenlévő protonokat gerjesztik, majd ezek relaxációs idejük bonyolult algoritmusainak segítségével alkotják a képet. Természetesen ez erősen lesarkítva érvényes.
Az MR vizsgálatok különösen alkalmasak izületek vizsgálatára, mivel a lágyrész képletek jól elkülöníthetők rajta.
Ez a diagnosztikus eljárás teljesen fájdalommentes, mellékhatása nem ismert. Abszolút kontraindikációja a testbe beültetett mágnesezhet fémek, implantatumok. Ezek lehetnek protézisek, pacemaker, érklippek, stentek stb. Azonban ma már az implantatumok többsége (a pacemakert kivéve) MR kompatibilis, azaz nem mágnesezhető fémből készülnek.

Beleegyező nyilatkozat
Minden páciensnek joga van az alapos tájékoztatáshoz, ami többek között magában foglalja azt hogy a vizsgáló szobába nem vihető be mágnesezhető fém, mobiltelefon, bankkártya, fémpénz. Továbbá egyes esetekben kontrasztanyag befecskendezésére kerülhet sor, mely nem egyezik meg a CT vizsgálatok során használt kontrasztanyaggal. Mint minden gyógyszer, étel, így a kontrasztanyag is válthat ki allergiás reakciókat. Ezen lehetséges reakciók pontos és tényszerű ismertetése szerepel a beleegyező nyilatkozaton. Mindenesetre jó tudni, hogy az MR kontrasztanyagok allergiás reakcióinak száma jóval kevesebb, mint a CT kontrasztanyagok esetében. Viszonyítás képpen: A CT-ben naponta legalább egy allergiás fordul elő, MR-ben félévente talán egy.

A vizsgálat menete

Miután a beteg eltávolította magáról az összes fémanyagot és aláírta a beleegyező nyilatkozatot, felfekszik a vizsgáló asztalra. A fekvési mód természetesen a vizsgált régiótól függ.
A gép rendkívül hangos, így a legtöbb esetben füldugó védelme mellett folyik a vizsgálat.
Jó tudni, hogy a készülék tulajdonképpen egy cső, amelybe a beteget betolják. Itt sötét van. Ez egyes emberekből pánikot válthat ki. Ilyen esetekre egy ún. pánikpumpát adnak a beteg kezébe, melyet, ha baj van, vagy nem bírja tovább, megnyomhat.
A vizsgálat sikeressége érdekében mozdulatlanul kell feküdni a gépben, mivel a mozgás műterméket hoz létre a képeken, így az értékelhetetlenné válhat.
Amennyiben szükség van kontrasztanyagra, a vizsgálat felénél vénás injectio formájában juttatják be azt. Erre a pontosabb megítélhetőség miatt van szükség. Ez az anyag fokozza a kóros területen a jelintenzitást, így könnyebb felismerni a betegséget.
A vizsgálat végeztével kihúzzák a pácienst a csőből, eltávolítják a tűt a karjából és tájékoztatást adnak a betegnek a lelet kiadásának időpontjáról.