2009. július 25., szombat

CT vizsgálatA CT vizsgálat röntgen sugár által végzett vizsgálat, mely számítógépes segítségével rétegfelvételt készít testünk különböző régióiról. Ez a vizsgálat jóval informatívabb egy hagyományos röntgen felvételnél, mivel a különböző szervek vagy elváltozások sokkal részletgazdagabban jelennek meg, illetve a kontrasztanyag használatával sokkal jobban elkülöníthetővé válnak egyes részletek.
A vizsgálat menete:
A beteget egy vizsgáló asztalra fektetik, majd betolják egy kb. 1,5 m széles karikába, melyben a röntgencső helyezkedik el. A vizsgálat alatt a röntgencső körbeforog a test körül, míg az aszal folyamatosan mozog.
A vizsgálat közben szükség lehet irányított légzésre, ilyenkor vagy egy gép, vagy az asszisztens diktálja a betegnek a légvételt. Erre azért van szükség, mert a készülék igen érzékeny a mozgásra. Ha a beteg nem megfelelő időben szívja be a levegőt, vagy fújja ki, a kép életlen, homályos lesz és így az értékelhetetlenné válik.
A modern gépek már nagyon gyorsan képesek megcsinálni egy vizsgálatot, így nem kell attól tartani, hogy hosszú távon nem jutunk levegőhöz.
Az esetek nagy többségében kontrasztanyag alkalmazására kerül sor, melyet vénás injectioban adnak a betegnek. Ez az anyag azért szükséges, mert így az erek állapotáról is információt nyerünk és egyes elváltozások jellegzetesen veszik fel a kontrasztanyagot, melyből az orvos következtetni tud a betegségre, melynek alapján további vizsgálatokra tudja beutalni.

A kontrasztanyag hatásai:

A kontrasztanyag jódot tartalmazó röntgen kontrasztanyag. A szervezetbe juttatva növeli egyes szervek sugárelnyelő képességét, így ahol a kontrasztanyag megjelenik, a filmen a szerv fehéren fog látszódni.
Mint már a fentiekben olvashattuk, a kontrasztanyagot a könyök vénába juttatják be. A befecskendezés közben a beteg melegség érzést, keserű szájízt, vizelési ingert tapasztalhat, melyek a beadást követően megszűnnek.
Azonban előfordulhat, hogy valaki allergiás a készítményre. Ilyenkor jelentkezhetnek enyhe tünetek, mint például bőrpír, köhögés, remegés, és jelentkezhetnek akár életet fenyegető reakciók. Ezeket anaphilactoid reakciónak nevezzük. Ilyenkor a beteg légzése nehézzé válik vagy nem kap levegőt, a vérnyomása lezuhan.
Természetesen ez a súlyos allergiás forma nagyon ritkán fordul elő, azonban, ha mégis bekövetkezik, a vizsgálóban mindig tartanak olyan (életmentő) gyógyszereket, melyekkel a fellépő reakciók elháríthatók. Ezek MINDIG készenlétben vannak!

Beleegyezés:

A vizsgálatot csak olyan személyen lehet elvégezni, aki beleegyező nyilatkozatot töltött ki. Ez az esetleges kockázati tényezők miatt szükséges.
Amennyiben a beteg eszméletlen, vagy szellemileg/fizikailag sérült a beleegyező nyilatkozatot a kezelőorvos, vagy a beteg legközelebbi hozzátartozója írhatja alá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése