2013. szeptember 25., szerda

Az emlők vizsgálata-Mammográfia

A mellrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése. Évente több, mint ötezer nő esik áldozatául e betegségnek. Azonban korai felismerése az esetek többségében életmentő.

 
Manapság a halálos kórok előkelő helyét foglalja el az emlők daganatos megbetegedése. Magyarországon ennek megelőzésére szűrés jelleggel végzik a mellek vizsgálatát, melynek elsődleges módszere a mammográfia, vagy más néven az emlők röntgenvizsgálata.
A vizsgálatot speciálisan képzett asszisztensek végzik, melynek során tapintással vizsgálják meg az emlők állományát, majd röntgenfelvételeket készítenek több irányból mindkét mellről. Fontos megjegyezni, hogy ez a procedúra nem éppen fájdalommentes, hiszen annak érdekében, hogy a felvételek minél informatívabbak legyenek, két plexilap közé nyomják a szervet. Egyes nőknél ez igen kellemetlen érzést eredményezhet, ám jó hír, hogy csak néhány másodpercig kell elviselni azt.


Alapvetően 2-2 felvétel készül mindkét oldali szervről egy elölről és egy oldal irányból, de amennyiben szükséges, további kiegészítő felvételek elvégzésére is sor kerülhet.
Országunkban 45 és 60 éves kor között a hölgyek 2 évente meghívót kapnak szűrésre. Jó tudni azonban, hogy panasz esetén a társadalombiztosító évente finanszírozza a vizsgálatot.
A szűrésben részt vevő betegek felvételét erre szakosodott orvosok értékelik ki, ráadásul nem is egy, hanem több doktor vizsgálja át apró tüzetességgel őket.
Sok esetben felmerül, fiatal felnőtt korban miért nem végzik ezt a fajta vizsgálatot? Nos a választ az nők anatómiai felépítése adja. Ebben a korban ugyanis az emlők állománya jobbára mirigyes és kötőszövetes, ami azt eredményezi, hogy a felvételeken a kóros képletek nem különülnek el. Idősebb korban ez megváltozik és a mirigyes szerkezetet zsírszövet váltja fel, melyben a kóros elváltozások már sokkal egyértelműbb képet mutatnak.
Fiatal korban a mammográfiás vizsgálat helyett tapintásos, ultrahangos, ritkább esetben MRI vizsgálatot végeznek.
Manapság egyre elterjedtebbek a mellplasztikai eljárások. Sok esetben előfordul, hogy az ilyen beavatkozáson átesett nők nem mernek elmenni a vizsgálatra. Ez helytelen. A műtéti eljárás és a speciális beállítási módszerek lehetővé teszik, hogy az implantátummal rendelkező hölgyek is alapos diagnosztikán essenek át, ám az ő esetükben szükségessé válhat kiegészítő ultrahangos és MRI vizsgálat is.

Nőként mindenkinek javasolnám a rendszeres tapintásos vizsgálatot, a szűréseken való megjelenést, hiszen az idejében észrevett daganatos elváltozások napjainkban nem egyenlők egy halálos ítélettel, sőt, ma már nem jellemzőek a radikális csonkolások sem!