2010. április 10., szombat

Érelmeszesedés-atherosclerosis



Az érelmeszesedés a XXI.- században népbetegségnek számít.Pontos oka a mai napig nem ismert. Kialakulása alatt a betegség tüneteket nem produkál, így már csak akkor észlelhető, ha az meglehetősen előrehaladott állapotban van.

Leírás:

Orvosi nevén atherosclerosis, ami nem mást jelent, mint; athera= kásás, scleros= kemény.

A vér akkor tud akadálytalanul az erekben továbbhaladni, ha annak fala sima és rugalmas. A kor előrehaladtával az erek elhasználódnak. A betegség kialakulásában azonban az érbelhártya sérülése játszik fontos szerepet, ahova aztán a véráramból monocyta fehérvértestek tapadnak ki, melyek átalakulnak zsírnemű sejteket bekebelező részecskékké. Ezek általában LDL-t, azaz rossz koleszterint kötnek meg, így vastagítják az érbelhártyát. Ezek a kásás területek vonzzák a kacium részecskéket, melyek beépülnek ebbe a zsíros testbe, ezáltal az adott érszakasz veszít rugalmasságából és keménnyé, törékennyé válik.
Gyakorlatilag ez a folyamat észrevétlenül zajlik, addig míg az adott érszakaszon kb. 70% körüli szűkület alakul ki.

Tünete, felismerése:

A betegség nem ugyanolyan fokban van jelen az egész testben, hanem néhány területre lokalizálódik. Általában az alsó végtag ereit, a koszorúereket, az aortát és a nyaki verőereket érinti.
Az alsó végtag ereinek meszesedésekor típusos tünet, ha a beteg néhány méter(ez lehet 300 m, de 2-3 m is)séta után fájdalmat érez, ezért meg kell állnia, majd a fájdalom megszűnik. Ezt klaudikációnak nevezik. Hűvös tapintatú, fakó színű láb is jelezheti, hogy a betegség jelen van. A lábfej, sarok, vagy lábujjakon megjelenő fekélyes seb jelenléte már komoly problémára utal.

A szív koszorúereinek meszesedése esetén először terhelésre jelentkező angina pectoris jelentkezik. Ez mellkas szorítás, vállba, főként a bal vállba sugárzó fájdalmat és szegycsont mögötti fájdalmat jelent. Szerencsére csak rövid ideig tart. Ha azonban a betegség sokáig fennáll, akkor a koszorúerek elzáródhatnak és a betegség szövődményeként szívinfarktus jön létre.

A nyaki verőerek szűkülete esetén szédülés, egyensúlyzavar, fülzúgás jelentkezhet. Hirtelen elzáródás következményeként szélütés jelentkezik.

Hajlamosító tényezők:

-Genetikai hajlam
-Életkor
-Férfi nem
-Dohányzás
-Kevés mozgás
-Alkohol fogysztás
-Cukorbetegség
-Magas koleszterinszint

Megelőzésében szerepet játszik a kockázati tényezők hanyagolása, azaz pl. étkezési szokások megváltoztatása, dohányzásról való leszokás és sport beiktatása a mindennapokba. Ez akár jelenthet napi fél óra sétát is.